Edit in León, Nicaragua

Toch wel heel erg ruim over de helft nu..

Ja, het is pijnlijk maar waar. Ik ben behoorlijk ruim over de helft van mijn trip. Ik zit hier nu iets meer dan 6 weken en het nog iets minder dan 4 weken te gaan. En hoewel ik mijn familie en vrienden ontzettend graag weer wil zien, wil ik helemaaaaaal niet naar huis!!!!!!

Ik heb tot nu toe al ontzettend veel meegemaakt (mijn dagboekje is vol Hester!!!) en ja, je gaat toch een beetje terugkijken wanneer je beseft dat je al over de helft bent. Ik vond (en vind) het heerlijk dat ik al mijn verhalen hier kwijt kan en vooral ook dat mijn verhalen zo trouw worden gelezen en dat er zoveel op wordt gereageerd. Je kan op deze site ook je statistieken bekijken en ik zit al over de (zo from the top of my head) 230 reacties. Heel erg leuk, ik word iedere keer helemaal blij als ik mijn mail opstart en zie dat er weer nieuwe reacties zijn!

Zoals beloofd zal ik nog even wat over de schoenenkopen vertellen (hoewel dat alweer heel lang geleden lijkt). We gingen met 25 kinderen die nooit in het centrum komen naar, je raadt het al, het centrum om schoenen te kopen. We hadden ontzettend veel bekijks, 25 straatarme kinderen in te kleine kleren en zo´n rijke, jonge blanke in het midden waar ze allemaal heel goed naar luisterden (ze moeten allemaal heel veel respect voor mij tonen, als ik bij het project aankom moeten ze allemaal gaan staan en ik koor goedenmiddag zeggen (nee pap, niet in het nederlands, in het spaans natuurlijk) en mogen pas gaan zitten als ik of iemand van de leiding dat zegt).We gingen naar een achteraf steegje waar ik alleen nooooit heen zou gaan en daar stonden rekken van 5 meter hoog en aan de lopende band noemde de directrice de namen van de kinderen op en binnen 2 minuten hadden ze goed passende schoenen. Na 2 en een half uur waren 25 kinderen en 3 volwassenen van nieuwe schoenen voorzien.

Het hele land staat hier nu in teken van moederdag. Dat is altijd op 30 mei en is hier wel een serieuse feestdag. Al een maand gaat het op tv nergens anders over, zelfs in de kleinste winkeltjes worden acties georganiseerd en alle scholen geven feesten. Ik heb het genoegen dat ik uitgenodigd ben voor 2 moederdagfestijnen met traditionele dansen en alles erop en eraan. Namelijk het feest op de school van Hildita (kleine uit mijn gezin) en op het project. Ik vind het een ontzettende eer dat ik ook mee mag naar de school van Hildita, daaruit blijkt weer dat ik echt in het gezin wordt opgenomen. Pas ben ik ook met Hilda en Hildita uit eten geweest. Dat was erg gezellig en ook toen voelde ik me echt een deel van de familie.

Ik had de foto´s van Cerro Negro al geplaatst met behoorlijk wat tekst erbij dus daar hoef ik niet echt over uit te wijden. Ik wil alleen nog 1x zeggen HOE VERSCHRIKKELIJK GAAF HET WAS!!!!!!! Ik ben nog dagenlang in een soort roes geweest (en dat kwam niet alleen door die verschrikkelijk knappe canadezen).

Ik heb ook van de week mijn horloge laten maken, een pinnetje was stuk. En nu hoor ik jullie denken, oké, leuk voor je. Maar zelfs dat was een belevenis! Er was een mannetje achter een soort glazen kastje met een bordje erboven met Relojeria (reloj = horloge) en dat was de beste volgens betrouwbare bron. Dus ik daar heen en hup, daar kwam een tuinstoel, je laat een blanke namelijk niet staan, zelfs niet als jouw winkeltje een kastje op de stoep is. Na een kwartier geprut was het gelukt, mijn horloge was weer heel. Toen moest ik wel 80 eurocent afrekenen, voor het pinnetje én het erin zetten. En volgens Hilda was ik nog afgezet ook.

Wat echt een belevenis was, was wat ik vandaag heb gedaan. Veel kinderen van het project leven in de krottenwijken en tijdens het regenseizoen (wat nu echt begonnen is) staan die huisjes/hutjes vaak blank door alle gaten in de verroeste golfplaten en zacht geworden kartonnen dozen. Dus had ik allemaal plastic gekocht en ging ik dat samen met de directrice uitdelen en mocht ik gelijk in de huizen rondkijken en foto´s maken. Dat is toch wel bizar hoor. Ik kan het niet onder woorden brengen, maar ik heb net de foto´s er ook op gezet dus dat zegt genoeg denk ik..

Er was trouwens ook een misverstand over de kosten van de jurken laten maken. Ik weet niet of de directrice het verkeerd had begrepen, of ik, of dat er nu een ander vrouwtje is ingeschakeld maar nu kunnen 10 jurken voor 40 euro worden gemaakt ipv 1. Dus heb ik pas 40 euro gegeven zodat de jurken als het goed is nog klaar zijn voor het moederdagfeest van 7 juni. Ben benieuwd!

Nou dit was het weer zo´n beetje, verhaal, foto´s en video, meer heb ik niet.. Tot de volgende keer! Liefs Edit

daddy

Nou meid wij vinden dat helemaaaaal niet erg; het is zo'n zielige vertoning thuis: 2 van die ouwe sukkelaartjes die om 6 uur nog een beetje aan tafel zitten te knabbelen en elkaar af en toe niet kunnen vinden want het huis is zo leeg...treurig!
Maar geniet en denk niet aan weggaan!

daddy

inderdaad Edit, de foto's spreken voor zich. Wat zijn wij toch schandalig verwende luxepoppetjes!

ier!

lieve meid! ik geloof er niets van het MOET wel door die canadezen zijn gekomen! ;) dat lijkt me echt leuk met 25 kids schoenen kopen ik heb soms al moeite met 29 kids in een klas maarja die gaan ook niet staan;) als ik binnen kom........ het lijkt me een heerlijk gevoel zoveel goeds te kunnen doen.
Het was toch niet mijn paarse horloge?;) het lijkt me wel moeilijk om altijd als de 'rijke blanke' behandeld te worden...... Maar gelukkig blijf jij nuchter.
Ik ben dolblij dat het nog maar vier weken is al gun ik het jou wel (maar dat weet je? toch?) ik ben altijd weer blij dat er een mail van je in mijn inbox staat..... en nogmaals je moet echt journaliste worden!!!!
Tot je volgende verhaal en succes met je project
xxxxx en liefs

Nicole

Hi,
Heb je net gesproken, maar toch nog maar een berichtje. Alles om die statistieken omhoog te helpen hè ;-)
Echt onwijs indrukwekkend die foto's, het is allemaal een heel stuk armer dan ik dacht. Echt heel ingrijpend.
Geniet maar van alle dagen die je nog hebt daar, want de tijd lijkt steeds sneller te gaan!
We spreken elkaar snel weer!
Besitos xxx

idalien

had stiekum eerst foto's gekeken, is nou eenmaal mijn ding, maar gecombineerd met je verhaal is het indrukwekkend. gister op opa's verjaardag aale ooms en tantes gesproken en die waren erg onder de indruk van jou bezigheden, heb dan ook een klein beetje opgeschept....xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Joanne

Wauw Edie, je foto's zijn weer echt mooi om te zien. En je verhaal is ook weer mooi om te lezen, ik volg je trouw hoor :p
echt walgelijk hoe goed wij het hier hebben, ik erger me dr steeds aan als ze weer eens een of andere weg gaan herasfalteren enzo. bah.
ik hoop dat je het nog supergoed hebt de laatste 4 weken, jammer dat wij dan ergens in europa rondzweren dus kan ik je niet gelijk sprek enzo :(
nouja komt wel goed.
doeeg!xxxx

Joanne

ihl, we zweren niet rond, we ZWERVEN.

Ester

Tjonge wat ben ik trots op mijn nichtje zeg. Super wat je daar allemaal doet Edit.Je ziet dat je door ergens te zijn en te helpen veel voor andere kan betekenen.
Ik geniet enorm van al je verhalen en de fotos.Heb het gevoel dat ik zo een beetje met je mee reis ;-)
Denk nog niet aan terug gaan,geniet nog met volle teugen van allles daar.Straks in Nederland verlang je er weer naar terug. Enne...niet beginnen met die canadees hoor!!!!!!Straks vertrek je nog naar Canada,doe me even een lol zeg ;-(
Maak net de brievenbus leeg.....wat een leuke verassing super super super bedankt!!!!!!
Vanuit een zonnig en warm(winderig) nedralnd,fijne pinksterdagen!!!

Ester

susie

Bedankt voor je kaart, errug leuk!!!!!

Noortje en Sarah

Hee Edit,
goh ja, wat pijnlijk, al over de helft! wij zijn al op 2/3, de tijd vliegt he!
Wat fijn dat je geld zo goed terecht komt, ze hebben het hard nodig bij Proyecto Barrilete!
Wat fijn dat je zo goed wordt opgenomen in de familie!
hoe was de moederdag? vast heel erg leuk om mee te maken he!!!
Hou ons op de hoogte!
xxx Noortje en Sarah

Diane

Hey meid, de foto's spreken voor zich. Je hoeft er eigenlijk niet eens bij te zetten dat je het fijn hebt daar (valt echt niet op hoor;) )
Ik ben sinds deze week met verlof, best gek hoor. Lig natuurlijk niet ziek in bed, maar ben wel "vrij".....
Morgen ga ik met je moeder en nog een paar lunchen, zal vast weer gezellig worden!

Groetjes en tot schrijfs......

Thari

hee je schrijft je verhalen echt heel goed vind ik. kan me echt goed inleven en de huisjes zijn echt super erg :O verschrikkelijk gewoon. je zou al die kinderen wel mee willen nemen denk ik. nog heel veel plezier en ik hoop dat je gastzusje weer snel de oude is! kus

Ineke

Ciao bella,
Heb es even de tijd genomen om al je verhalen te lezen en foto's te bekijken. Vreselijk goed avontuur, zo heel anders door die cultuur en die mooie mensen. Die hike op de vulkaan vond ik wel heel stoer, was zeker wel zwaar?
Je Spaans is intussen natuurlijk supergoed? Nog bedankt voor je kaartje, leuk om te horen dat je zo actief bent.
Geniet maar van de laatste weken, voor je het weet zit je weer in het druilerige Holland....
Dikke kus, ook van Jaap

Jaap

Hey Edit, ziet er errug leuk uit allemaal en het is rete interessant en je zal anders naar de dingen gaan kijken en waarschijnlijk ook voor je leven verpest zijn (als u begrijpt wat ik bedoel). Niets zo leuk als nieuwe dingen die ook nog een beetje eng zijn. Geniet ervan! Een omelijke kus, a dios, Jaap

Opa Hefswal

Vanmiddag eens even de tijd genomen om samen je verhalen te lezen en al de foto`s te bekijken. Dat moet samen omdat Oma nog steeds geen knopjes-fanaat is! Fantastisch, indrukwekkend vaak. Ik las in de reacties de raad om van professie te veranderen. Echt je schrijft hardstikke goed.! We hebben er van genoten.Pas goed op jezelf die laatste weken, niet bang, wel voorzichtig. Geniet er nog maar even van!!Bedankt voor je kaart!. Maandag hopen we een weekje naar Oostenrijk te gaan, dus computerstilte. zeg, hou doe en een kus van Oma en Opa.